zondag 20 juli 2008

Cocktail


Cocktail met munt en rum.

Maak een siroop door een weinig suiker (2 dessertlepels) te laten koken in water.
(de inhoud van een groot glas).
Voeg hierbij vijf of zes verse muntbladeren.
Laat dit een lange tijd intrekken zodat de siroop de smaak van munt krijgt.
Hierbij voegt u een likeurglas witte rum, een soeplepel sinaasappelsap en twee of drie stukjes perzik toe.
Voeg daarbij brokjes stukgestampt ijs en versier met muntbladeren.

Geschreven door: Rita

Appeltaartjes


Appeltaartjes

Gekookte en fijn gestampte aardappelen worden met evenveel tarwemeel gemengd en gekneed met boter.
Kruiden met peper en zout.
Daarna tot platte koekjes gevormd.
Bakken in hete olie.
Fijn geraspte kaas over strooien en opdienen.

Het zelfde recept kan gemaakt worden zonder te kruiden.
Bij het opdienen bestrooien met witte fijne suiker.

Geschreven door: Rita De Clercq

Tips voor gezonde broodjes.


Allerlei tips.

Gebarsten eieren kunnen toch nog gekookt worden,vermits u ze voor ze in het kokend water te doen even boven de damp houdt.
Dit gaat het makkelijkst in een vergiet.

Wilt u citroen langere tijd gebruiken,leg ze dan met snijvlak naar beneden op een bordje dat u met een paar druppels azijn nat hebt gemaakt.

Indien u op gas kookt:
veel gas gaat verloren als de vlammen onder de rand van de potten uitkomen.
Zodra het kookt,draait u het gas op de kleinste vlam.
Het eten wordt zo ook wel gaar.

Tips bij barbecue.

Kies een goede vette braadkip.
Bestrooide buikholte met peper en zout,wrijf ze gans in met olie,steek ze op het spit en braad ze onder regelmatig draaien gaar in ongeveer 20 à 25 minuten.

Tussenribstuk(entrecôte)
Schaf u een mooie entrecôte aan van max 2 cm dikte. Rooster ze langs beide zijden op het rooster. 
Bestrooi met wat peper en zout. 
dien ze op met verse boter.

Koteletjes.
Zoals het rundvlees,doch wat langer laten rosteren.

Varkensnier.
Snij de nieren open,doch halveer ze niet. 
Wrijf in met olie en braad ze op het spit.

Lever en spek.
Rijg op individuele kleine spitjes afwisselend kleine stukjes lever en spek ter grootte van een klontje suiker. 
Hou de spitjes boven het vuur.
De stukjes worden rechtstreeks van de spitjes gegeten.

Witte en zwarte worst.
Smeer ze in met olie en braad ze op het rooster.

Minuutbrood.
Vorm van gewoon brooddeeg een lange worst.
Wentel deze rond het spit.
Bak hem onder regelmatigdraaien gaar.
Controleer of het brood gaar is door er met een breinaald in te prikken.
Het is doorbakken zodra er geen deeg aan de naald blijft kleven.

Geroosterde bananen.
Pel de bananen,snijd ze in de lengte middendoor,rooster ze.
Wentel ze in poedersuiker en houd ze terug even boven het vuur.
Dien ze op met yoghourt of room plaatekaas.

Geschreven door: Rita

Ajuinen in t'zoet.


Ajuinen in het zoet

15 witte ajuinen van gelijke grootte.
50 boter.
1 kl lepel suiker.
bouillon of water.
Pellen, eventjes in kokend water leggen.
Laten uitdruppen, boter bruinen en 20 min laten stoven.

Geschreven door: Rita

Aardappelvlade.


Aardappelvlade.

Kook een halve kilo aardappelen, doe ze door, meng er 2 eierdooiers, een klontje boter en 100 g suiker onder.
Voeg er zodra de pur�e glad is het stijfgeklopt eiwit bij.
Rol brokkeldeeg uit, bedek er de bodem van een taartvorm mee.
Vul met de aardappelpur�e en bak in een tamelijk hete oven.
Bestrooi met suiker en laat deze eventjes in de oven kleuren.

Geschreven door: Rita uit oma haar nota boekje

De maand Juli.


Juli.

De maand juli(dank u Jules César- Julius - Jules) is de maand van de overvloed aan groenten en fruit.De maand van de lange zomeravonden, de volle mandjes met mange-touts, met alle soorten erwtjes, courgetten, kleurrijke slasoorten, de geur van BBQ links en rechts bij de buren in de straat.
een warm appeldessertje:
-4 appels schillen en uithalen
-vullen met gelei van rode vruchten
-in een beboterde ovenschaal zetten.
-een warme vanille pudding maken
-na het koken, geklopte eieren bijvoegen,suiker en een zoet glaasje likeur
-heel goed opkloppen, zeker niet meer laten koken
-over de appels gieten 
-gedurende drie kwartier in een oven van 180° zetten.

Oorlogsrecepten uit NederlandGeschreven door: OorlogsVerzetsMuseum


Oorlogsrecepten uit Nederland.

Oorlogsrecepten

In de oorlog zat ik op de A`damse huishoudschool in opleiding voor lerares. In 1944 hielpen wij mee voor-
Lichting te geven over voeding. 
Het volgende recept staat in mijn schrift, het heet :Hendrik de hongerdoder.
2 aardappelen rauw raspen 1_ lepel bloem (als het kan goede ),rasp en van alles wat bij, wat je in huis hebt
b.v biet-kool-ui e.d niet te veel.Op smaak maken met wat je hebt, stijk die pap uit in de koekepan , bak langzaam 20 minuten, dan 10 minuten op de andere kant. Er staat niet bij of er nog wat olie in de pan moest . Dat was er nauwelijks ! Eind `44 gingen we niet meer naar school, vanwege de honger.
Ik heb `t overleefd ! Ik ben nu 82 jaar,misschien leuk voor uw boekje



Oorlogsrecepten

Op het hoogtepunt van de hongerwinter werden de door mij ,als 11 jarige, de in ruime hoeveelheid gevangen 
stekelbaarsjes door de gehaktmolen gedraaid tot smeuïge massa en daarna op het met gestolen hout brandende noodkacheltje raapolie gebakken. Niet direct haut cuisine.
Vangst locatie vis Polderboezem achter toenmalige Sportdorp,uitlopend via Kreeksehaven in de Maas


Pulpverwerking van suikerbieten 
Nadat de suikerbiet gewassen en in kleine schijven gesneden was, werden deze schijven op een metalen rasp
Verpulverd tot pulp en daarna in een gietijzeren pan gekookt. Het verkregen sap werd ingedikt en het over 
Residu werd verwerkt in zgn. pulpkoekjes het verkregen resultaat was een donkerbruin supstantie die de naam
van bietenstroop kreeg. Het overgebleven residu werd verwerkt tot de zgn pulpkoekjes , de stroop werd op de boterham gesmeerd, zodat deze toch nog smakelijk werd voor die tijd.


Recept 1
! liter bloed van het abattoir in Rotterdam, daarmee als kind van 10 jaar naar huis wandelen, al dan niet 
achtervolgd door een overlevend gebleven hond, die dat rook onderweg naar Kralingen. Daar wachtte 
“moeders”die het al roerend op de noodkachel. Het mocht niet klonteren - vermengd met bijvoorbeeld 
suikerbietenpulp of een “gevonden” versnipperde aardappel en/of spruitenstok in snippers door het zacht pruttelende bloed roerde tot het langzaam één geheel werd als een soort “bloedworst”
Dit heeft ons als gezin, vader ( boven de “vorder” leeftijd ), moeder en ik als “nakomertje “er door heen geholpen. Beide broers waren opgepakt door de “moffen”. P.S ook honden en katten werden graag 
Genuttigd in deze barre tijd en zwart verkocht onder de naam “konijn” of “wild” 

Recept 2
Op voorschrift van de huisdokter kon je melden bij het abattoir, niet om zelf geslacht te worden, maar om een beker liefst kalfsbloed op te drinken. Na de 2de wereldoorlog hoorde ik onze toenmalige huisdokter nog 
zeggen in de tijd had patiënten met de minste maagklachten. Er was nl niets tot aan de bevrijding. Toen de 
“liberators” voedsel kwamen droppen , vòòr die “kerstmis 1944” alleen water en wind.
P.S ontzettend dank moet ( nog steeds) Zweden gezegd worden voor het beroemde wittebrood, dat voor ons verhongerde figuren puur gebak was!

1 liter bloed 
_ -_ geraspte suiker bieten (pulp), stukjes aardappelschil en of gesnipperde aardappel,soms met stukjes van een spruitstuk, `t geheel in een gietijzeren pan op een vuur van de noodkachel constant blijven roeren, af laten koelen. 

tulpenbrood en tulpenkoekjes
de tulpen werden gekookt, het hart werd er uit gehaald om het vergif te ontlopen. Op het noodkacheltje werd alles gebakken.

Men maakte ook marsepein van amandelen en veel kastanjes

De huiskat werd als konijn geslacht en opgegeten

Bron: 
Geachte mevrouw De Clerq, 

hierbij gaan een paar recepten. Wilt u ons ook op de hoogte brengen van
eventuele andere resultaten van dit onderdeel van uw studie?
En wilt u vermelden dat u bent geholpen door:

OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam Veerlaan 82-92, 3072 ZZ Rotterdam,
Nederlland, www.ovmrotterdam.nl 

Met vriendelijke groeten en veel succes.

Kees Plaisier, waarnemend directeur OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam
0629011009 

Geschreven door: OorlogsVerzetsMuseum