zaterdag 26 januari 2008

Koken hoeft niet snel-sneller-snelst.

Vroeger had men veel tijd, geen speciale keukentoestellen enkel een houtvuur , een kolenvuur nadien de stadsgas enz.en men spendeerde ganse voormiddagen aan het klaarmaken van het middagmaal.

Bij de gegoede burgerij was er dan ook nog een keukenmeid en een bovenmeid in dienst die aan een mager loontje al deze taken van s'morgens vroeg tot s'avonds laat deden.
Er werden maaltijden bereid met voortreffelijke recepten die heel veel werkuren vergden.
Men nam de tijd voor koken.
Er is de tijd gekomen dat alles super snel moest worden klaargemaakt. Nog eventjes in de micro , een kant en klaar soepje met wat kokend water, een kant en klare diepvriesmaaltijd en klaar was alles.
Er komt gelukkig een grote verandering in het huishouden. Vele van de nieuwe gezinnen( zeker bij de mannen) ontdekken het koken weer als een creatieve bezigheid waar beslist wel wat tijd voor mag uitgetrokken worden. Er wordt weer gekookt met een rustig gevoel, de tafel staat gezellig gedekt en men blijft ook weer napraten aan tafel.
Natuurlijk zijn er ook nog de menu's met recepten die het goed doen en die snel klaargemaakt zijn en die bovendien nog lekker, gezond, voedzaam en niet duur zijn.