vrijdag 19 oktober 2007

Prijscourant 1931-1932.

Voor Tuin-,Bloem- en Landbouwzaden voor WARMOEZIERS.
van de firma Pannevis in Delft.
Er staan heel veel soorten groenten in vermeld. Wat mij vooral aanspreekt is het tomatenaanbod.
Het zaad werd verkocht per ons en per lood.
De aangeboden soorten:
Radio
Glory: deze soort is zowel op de zand-als op de kleigronden zeer goed op zijn plaats. Ze valt op door haar mooie ronde vruchten. Op de tuinen waar de Ailsa Craig te klein blijft kunnen we deze soort zeer aanbevelen.
Succes: nieuw. zeer vruchtbaar,mooi gevormde vruchten.
Brilliant
Stirling Castle
Tuckwood Improved Kondine red: deze soort wordt op de Kanaaleilanden algemeen geteeld. Ze is daar op haar plaats waar alle andere soorten te klein blijven.
Dukker, extra
Tuckcraig: Tuckwood gekruist met Ailsa Craig: mooie ronde tomaat:scheurt weinig, geen holle vruchten, flink van stuk en weinig of geen bonken.
Tuckstir: Tuckwood gekruist met Stirling Castle: deze kruising van Tuckwood met Stirling Castle leent zich bijzonder goed voor oudere kasten.
Deensche Export: voor de volle grond zeer geschikt. bijzonder bestand tegen ruw weer.
Vahle Leader, uitsluitend voor buiten.
Westlandia: een goede soort voor warenhuiscultuur en buiten.
Schotse Ailsa Craig: nieuw Engels zaad.
Tuckwood Improved : nieuw engels zaad.

Zware beslissing.

Soms komt men voor zeer zware beslissingen te staan. Dat is nu bij mij(bij ons) ja ,een huwelijk bestaat nog steeds tussen twee personen, wel ik sta nu voor de beslissing: doorgaan met tuinieren of alles totaal vaarwel zeggen en aan de kust gaan overwinteren en misschien wel voorgoed gaan wonen.
Ja, dat is voor mij hetzelfde als een keuze om van streek, van land , van continent te veranderen.
Ik zet alles op een rij: mijn tuin, mijn kippen, mijn serres, mijn ochtendwandeling door het natte gras, mijn voelingen met mijn tuinkruiden, het plukken van mijn frambozen die met pareltjes dauw bedekt zijn, mijn brandnetels die ieder jaar dienen om mijn tomatenplanjtes een zacht bedje in hun plantgat te bezorgen. Mijn verse bieslookstengeltjes op mijn boterham met platte kaas. Mijn wasgoed dat hangt te zwieren in de wind, mijn praatje met de postbode, de klokken van de dorpskerk, mijn praatje over de haag met de buren?????
Met wie ga ik praten hier op het balkon tegenover de zee? Met wie ga ik van gedachten wisselen in een triestige kelder onder een flatgebouw, een garage waar je moet wringen om in te geraken gelet op de nekpijnen die gratis aangeboden worden aan 55 plussers. Mijn wasgoed dat nu in een droogkast moet omdat het verboden is om wasgoed te drogen op de balkons. dit is niet estetisch , ja, wat nu? Een produkt toevoegen om een kunstmatige geur te ontwikkelen om het wasgoed een geur van een boerenbuiten te geven. Hallo!!!
Natuurlijk er zijn de voordelen: alles is op wandelafstand bereikbaar, de stookkosten liggen veel lager, de lucht is hier zuiverder dan thuis, hier is geen onderhoud aan het gazon, geen onkruid wieden, geen serres die kunnen stuk gaan door een zware hagelbui, kortom : het zou hier oh, zoveel beter zijn. De hond : dat is een ander paar mouwen. Daar hebben we het nog niet over gehad. Die loopt anders binnen en buiten wanner ze er zelf zin in heeft. Rijdt op de poes, jaagt de kippen in hun hok, eet iedere dag haar vers gepiekt eitje, maar moet nu aan een ketting om te plassen, mag niet doen wat ze wilt, moet liggen en zitten op commondo's.
Gedaan met inmaken op een gasvuur buiten in een grote zinken ketel, gedaan met een dorpsfanfare die door de straat trekt, gedaan met een wielerkoers die georganiseerd wordt door een plaatselijk dorpscafé.
Ben ik dan zo démodée geworden? ik ben dus een stuk antiek geworden.