zaterdag 19 april 2008

Je n'ai pas encore de problèmes dans mes plantations.

Hoe zou het wel al zijn met de teelt van mijn tomaten en ook van mijn vergeten groenten?

Wel heel goed, nog geen problemen (pas de problèmes dans mes plantations).
de tomaten zijn laat gezaaid, begin april. Alles is uitgekomen en wat ik nog nooit eerder gedaan heb: zeer vroeg verspeend.
Waarom : wel heel eenvoudig: uit pure noodzaak.
De dag van het zaaien was mijn bril stuk. Een ramp. Ik zie wel vaag , in een mistige omgeving, maar ik kan dus niet zeggen of ik 1 of meerdere kleine zaadjes in de tray leg. Dus: het werd gokken. De zaden zijn zeer vlug gekiemd maar wat was mijn verwondering heel groot. In zo een zaaitray zijn ongeveer een paar 100 openingetjes. Wel zonder bril en op het gevoel: soms tot 5 kleine stengeltjes op veel te weinig plaats.
ik heb zelfs de eerste echte blaadjes niet afgewacht en ben in nieuwe trays direct beginnen verspenen.
Het zou een grote gok worden. Alles in de serre laten staan maar wel iedere nacht in isomodozen geplaatst en het deksel goed dicht gedaan. En het was wel gedurende de koude nachten van een paar dagen terug. Alles is heel goed geworden. Iedere dag kwam er verandering in . Nu heb ik al een goede spray gegeven van zeewier en dit doet wonderen aan de jonge spruiten.
Woensdag komen de geënte planten binnen in Aveve Dendermonde. Ik ga er toch kopen want ik wil de test doen in een serre waar jaren na mekaar tomaten werden gekweekt.
Met de vergeten groenten gaat het zeer goed.
Er is al een gedeelte uitgeplant in de moestuin.
Een oude soort van mangetouts, dan een oude soort erwtjes van Belle Epoque.
De look van de Nieuwe Tuin en die van Aveve Dendermonde doen het uitstekend.
De sproetjes sla, klein Duimpjes sla: alles al uitgeplant.